Ljudbok eller inte?

Du hittar en bok som slukar dig med sin historia. Du får nya vänner och saknaden är stor när du har läst sista sidan och lägger ifrån dig boken. Eller stänger av ljudfilen. Idag är det nämligen minst lika vanligt att läsare får sin läsning tillgodosedd via en ljudbok som en klassisk bok. Och för dig som i huvudsak läser för att drömma dig bort i fantasin är formatet säkert inte avgörande.

Läsa med öronen eller ögonen

Av olika anledning kan du välja att läsa med antingen öronen eller ögonen. Du kan se utbudet på nätet. Att vara en god läsare handlar inte bara om att ögonen är tränade att avkoda en text utan snarare hur kvalificerad din fantasi och analys är. En dyslektiker kan vara en minst lika god läsare som en icke-dyslektiker. På SVT.se hyllas ljudboken som format och för de möjligheter som öppnas upp.

Fördummande?

För den läsvane pappersboksläsaren kan det kännas främmande att välja ljudboken som format. I en krönika i SvD från juli 2020 ställer sig Anders Rydell frågan om vi blir dummare av att lyssna ljudböcker än att läsa böcker. Det finns ingen forskning som stöder detta då avkodningen inte påverkar intelligensen. Fördelen är att du läser en ljudbok medan du gör andra saker exempelvis städar, lagar mat, promenerar eller tar ett bad.